"ארץ זבת חלב וגז"
השנה החולפת בשוק ההון בישראל התמקדה בסקטור אחד בלבד- מניות הגז והנפט.
כאשר רוב הסקטורים האחרים ירדו,או במקרה הטוב דשדשו, סקטור הגז והנפט עשה תשואה של 106%. כן, מה ששמעתם.
אז מה? הפכנו פה למעצמת נפט וגז? השאלה את מי שואלים...
המשקיעים הספקולטיביים בבורסה חושבים שכן- כל חברה שרק מתחילה לדבר על קידוחים או חפירות למציאת גז ונפט מיד מניותיהן עולות באזור 100% ליום, חברה שקונה איזה שטח קידוח הופכת כבר לסעודיה קטנה בפני עצמה ומנייתה יכולה לעלות במאות אחוזים בתוך ימים ספורים.
והחברות שכבר הוכח שמצאו גז בשטחן? הן כבר עשו כברת דרך של כ1000% בשנה. דוגמאות? רציו יה"ש וישראמקו יה"ש.
לעומת זאת , הכלכלנים והאנליסטים השמרנים פחות מתלהבים. כדי להוציא את הגז והנפט צריך מכשור משוכלל שמצריך עבודה קשה עם הוצאות כספיות כבדות וגם אז- לא בטוח שיצליחו להפיק את מה שציפו.
חלק מהמניות מתמחרות הפקה בטוחה של גז ונפט למרות שההסתברות אינה 100% (הסתברות של 50% הנה טובה יחסית), ולכן יש כאן מסחור גבוה של הניירות מבחינתם.
אז האם מדובר בבועה ונראה התרסקות בכל הסקטור או שהניירות יתאפיינו במסחר ספקולטיבי עם נטייה לעליות? כנראה שהאמת נמצאת אי שם באמצע.
כאשר עוקבים אחרי כתבות מחו"ל בעניין המצאות גז ונפט באזורנו הם נשמעים מאד אופטימיים ומדגישים כי המכשור המשוכלל שישנו היום יעזור להוציא כמויות גדולות של נפט וגז, השטחים הפופולאריים בהם קודחים הנקראים "לוויתן" "תמר" "שרה" ו"מירה" מקבלים סיקור נרחב בעיתונים הכלכליים ומודגש כי ישנו סקטור חם חדש בישראל שכדאי לעקוב אחריו מקרוב.
אך יחד עם זאת, יש טייקונים שמנסים "לרכב" על העגלה, ומוציאים פרסומים על כך שהם שוקלים להיכנס לסקטור. מיותר לציין שהדבר מכניס להם כסף רב שכן הציבור התמים נכנס למניה על מנת לרכב על הטרנד בעודו בחיתוליו, אך בפועל נוצרת בועה שיכולה להתפוצץ וזה יהיה כואב מאד למשקיעים שרכשו מהניירות הנ"ל.
המציאות הזו, מזכירה את שנת 2007 בשוק ההון בישראל ,כאשר הטרנד החם היה סקטור הפיננסים, וכל חברה שקנתה שטח עלום במזרח אירופה עלתה בעשרות אחוזים מידי יום. עד לפיצוץ הכואב ב2008. מהמניות האלה לא נשאר זכר.
המסקנה- יש סקטור רותח בישראל, אך לפני שאוכלים מפרותיו צריך להיזהר מהקוצים שמסביב.